Инструкции за поддръжка

Нужно е да отделите малко повече внимание на това как изпирате дрехите си не само, за да удължите техния живот, но и за да спомогнете за намаляването на вредното въздействие върху околната среда и за опазване на природните ресурси. Добре е да имате предвид, че прането на високи градуси изисква голямо количество електрическа енергия, както и сушенето в механични сушилни.

Нашият съвет е да перете дрехите си на възможно най-ниска температура, като днес това е възможно, тъй като съвременните перални машини отстраняват замърсяванията по дрехите дори и на температури от 20 до 30 градуса. Използвайте възможно най-малко перилен препарат, най-добре екологично изработен такъв и се въздържайте от употребата на омекотител, тъй като не само вреди на околната среда, но и разваля повечето материи.

Дрехите ни са изработени почти изцяло само от памук, лен, коприна, тюл и други естествени материи. Ето няколко съвета за това как да се грижите за всеки един от тях:

Памук

Памукът е естествено влакно, извличано от субтропично многогодишно тревисто растение, което се използва за производство на дрехи. Продуктите от памук не се степват, издръжливи са, приятни за кожата и издръжливи на топлина.

Памукът абсорбира влагата, има висока издръжливост на скъсване и износване и е лесен за почистване. Памучните влакна имат ниско ниво на еластичност и заради това се мачкат лесно, но гънките могат да бъдат добре изгладени.

Да се глади максимум до 2 точки на ютията.

Възможно е сушенето в сушилня, но имайте предвид инструкциите на етикета.

Лен

Ленът е естествен суров материал, който се извлича от дългото стъбло с целулозни влакна на растението лен, а след това се обработва на текстилна тъкан под формата на лист. Той е дишащ и приятен за кожата.

Ниското ниво на еластичност на влакната води до склонност към нагъване на материята, този ефект обаче се намалява чрез смесване с други влакна. Нашите пещемали са изработени от лен с втъкано памучно влакно в него.

Дрехите от лен не трябва да се центрофугират. В случай, че сте използвали центрофуга и дрехата е загубила формата си, изгладете я с парна ютия (най-добре от външната страна), за да възстановите първоначалния й вид.

Гладете в леко влажно състояние.

Не се препоръчва химическо чистене, както и сушилня. Придържайте се към инструкциите на етикета.

Коприна

Коприната е изключително деликатна материя, известна с отличното си удобство при носене, особено благороден блясък и естествено свободно падане.

Коприната може да абсорбира много влага. Въпреки това облекла, изработени от коприна, не трябва да са прекалено стегнати, тъй като коприната е чувствителна към потта. Същевременно, коприната е нежна към кожата, което я прави подходяша за хора с чувствителна кожа.

Препоъчваме Ви ръчно пране или на машинно пране на лек цикъл при максимум 30 градуса. Използвайте съвсем малко количество течен препарат.
 
Гладете само на ниска температура, като имате предвид, че водата оставя петна, затова използвайте само пречистена вода за гладене.

Не сушете на слънчева светлина, защото коприната е фоточувствителна и може да се повреди цвета на дрехата.

Моля, обърнете внимание на индивидуалните  инструкции за поддръжка.

Вискоза

Влакната на вискозата имат приятни за носене свойства, падат меко, копринено гладки са и с особено издръжливи цветове. Облеклото, направено от този материал не трябва да се центрофугира, за да запази стабилност на формата си.

Преди пране на артикула за първи път, той се накисва в студена вода, (вискозата има тенденцията да се свива леко). Изперете на 30 градуса с мек препарат, който не съдържа оптични избелители.

Гладете оттвътре навън на максимум 2 точки на ютията.

Символи за пране и поддръжка

За да запазите закупените от нас дрехи и аксесоари в оригиналната им форма и цвят, придържайте се към инструкциите за пране и поддръжка на използваните материали върху етикета. По-долу може да намерите значението на символите:

  • Ръчно или машинно пране при температура не по-висока от посочената.
  • Да не се суши в сушилня.
  • Не използвайте препарати, съдържащи белина.
  • Глади се до 1 точка (110 градуса) на ютията.
  • Деликатно пране при не повече от 40 градуса на цикъл.