Устойчива мода: защо е важна?

Днес ще си говорим за устойчива мода и защо етичността стои в основата на всичко, което правим и създаваме в BohoSi.

Устойчивата мода, известна още като „sustainable fashion“, е отговор на сериозните предизвикателства, които модната индустрия поставя пред околната среда, социалните структури и икономическото равновесие. Производството на облекла е често свързано със замърсяване на водни източници, емисии на вредни газове и употреба на широкообхватни химикали. Устойчивата мода се стреми към намаляване на този негативен ефект чрез използване на екологично устойчиви материали, рециклиране и намаляване на отпадъците.

През последните десетилетия, за щастие светът започна да обръща все повече внимание на тези вреди и да търси начини, чрез които да минимализира щетите.

Ние от BohoSi чувстваме, че като част от това по-осъзнато поколение, сме длъжни да дадем своя принос към промяната на порочната практика със стотици милиони тонове замърсяване ежедневно в природата. Затова създадохме своя бранд, водени от принципите на устойчивата мода и желанието да изразим себе си чрез етично произведени, но същевременно оригинални и нестандартни дрехи и аксесоари.

Как постигаме устойчива мода?

  • Избор на платове

Постигаме устойчива мода, като не ощетяваме природата и не произвеждаме сами платовете си. Текстила, който използваме за направата на нашите дрехи, е остатъчно количество (deadstock fabrics) висококачествени платове от големи фабрики и текстилни производители по целия свят. Благодарение на това, колекциите ни са в изключително лимитирани серии. Тъкмо това е едно от любимите ни „обстоятелства“, тъй като по този начин предоставяме възможността на нашите клиенти да притежават нещо наистина специално.

Отнема ни часове, понякога и дни, да намерим принт, който да е от достатъчно качествена материя. След това нашите шивачи го обработват и прекрояват на ръка, за да го превърнат в дрехата, което стига до Вас в красива кутия от рециклирана хартия или в брандирана торбичка отново от остатъчно количество сатен или памук.

  • Местни занаятчии

Местните занаятчии са важен фактор в развитието на устойчива мода, тъй като предлагат алтернативи на масовата продукция и насърчават ценностите на устойчивостта, качеството и най-вече уникалността. Те често работят в малки работилници или у дома, където производството е по-малко мащабно и по-малко интензивно в ресурсите. Това намалява енергийните разходи и отпадъците, свързани с производството на дрехи.

Продуктите, направени от местни занаятчии, са уникални и ръчно изработени, което ги прави по-ценни и специални за потребителите. Такива са и нашите пещемали, направени в сърцето на Истанбул от местен занаятчия, един от последните такива. За тях използваме органичен памук и лен, както и натурална коприна – все материи, чието производство не ощетява природата.

Пещемалите се тъкат на полумеханичен стан, който има капацитет на производство не повече от няколко десетки пещемала на ден. Този начин на производство за жалост все повече отстъпва пред машинизацията, благодарение на която могат да се произведат до 1000 пещемала за един ден. 

  • Етично производство и условия на труд

Етичното производство и близкият контакт с производителите е от съществено значение за създаването на устойчива и справедлива модна индустрия, която зачита както хората, така и планетата. Нашият малък екип работи с уважение един към друг, зачитайки правото на всеки един от нас на честен труд в справедливи условия.

Ние сме в постоянна връзка с всички по производствената верига и следим рамо до рамо с шивачите, продавачите на платове и занаятчиите целия процес по създаването на перфектния завършен продукт, който да достигне до вас. 

Ние вярваме, че устойчивата мода не само насърчава екологичната и социалната отговорност, но също така представлява важен инструмент за създаване на модна индустрия, която е по-справедлива, отговорна и устойчива в дългосрочен план.

Какво можете да направите вие в името на устойчива мода?

  • Подкрепяйте местните брандове и производители, като по този начин допринасяте и за своята общност
  • Информирайте се повече за продуктите, които избирате да купувате
  • Подкрепяйте устойчивите марки: Изследвайте и подкрепяйте марки, които придават значение на устойчивостта в целия си производствен процес. Търсете сертифицирани устойчиви продукти и марки, които се грижат за околната среда, социалната справедливост и етичното производство.
  • Грижете се за дрехите си: Правилната грижа за дрехите ви удължава тяхния живот и намалява необходимостта от нови покупки. Следвайте указанията за грижа на етикетите на дрехите и избягвайте излишното переене или използване на гореща вода;
  • Разпространявайте идеята за екологичен и етичен начин на живот във вашата местна общност (think global, act local).

Полезни връзки:

Последвайте ни във Facebook и Instagram

Разгледайте още полезна информация в нашия Boho блог

Ние използваме бисквитки, за да подобрим вашето потребителско преживяване на нашия уебсайт. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.